vrijdag 20 mei 2016

White Mystery – 'Outta control': spitante, puntige garagepop

Naar goede gewoonte liet White Mystery ook dit jaar op 20 april een nieuwe release op de wereld los. In vergelijking met het voorafgaande, live opgenomen dubbelalbum 'Dubble dragon' klinkt de productie van de hun kenmerkende groovy stompend aanstekelijke, stevig in traditionele rock-'n-roll verankerde garage op 'Outta control' verrassend helder.


Doordat het zuster/broederpaar Alex (zang, gitaar) en Francis Scott White (zang, drums) elkaar muzikaal enorm goed aanvoelt en uitmuntend op elkaar ingespeeld is, barst de plaat van de energie, en wordt tegelijkertijd een zwierige dynamiek neergelegd. Bovendien zijn beider stemmen helemaal compatibel waarbij Alex, die de meerderheid van de vocalen voor haar rekening neemt, uitblinkt in instant herkenbare, wat sloganesk melodieuze refreinen, terwijl Francis geregeld naar een bezwerende parlando teruggrijpt.

Met als orgelpunt het lichtvoetig melancholische, uiterst catchy 'Cerebellum' neigt het gros van de nummers zo naar spitante, puntige garagepop. Ter afwisseling wijkt het duo uit Chicago wel enkele keren van deze norm af, onder meer met de ziedende punk van 'Finger, de aan de koffiemolengrunge van Mudhoney verwante afsluiter 'Thrash time' en – meest in het oog springend – het hypnotische 'Pacci' dat helemaal drijft op een indringende, middenoosters etnische invloed.

Na acht jaar blijkt er nog steeds geen sleet op de formule van White Mystery te zitten, en wat ons betreft mogen ze nog enige tijd (zelf legden ze de houdbaarheidsdatum van hun band op 2018) met dezelfde regelmaat van de klok platen blijven uitbrengen.

https://www.facebook.com/Over-from-underground-1466055173714208/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten